Savjetovanje upravitelja nekretninama koje se ove godine održalo u Makarskoj od 11. do 13. svibnja 2022., u Aminess Khalani Beach hotelu u Makarskoj okupilo je više od 200 upravitelja, organizatora i sponzora.

Ovaj događaj, koji organiziramo svake godine, predstavlja najznačajniji godišnji susret koji okuplja upravitelje iz cijele Hrvatske pa i regije, a ove je godine domaćin bio Grad Makarska. I baš svaki puta kada pomislimo da ne možemo nadmašiti prošlogodišnje savjetovanje, dogodi se ono neočekivano!

Ove je godine program obogatilo mnoštvo zanimljivih i raznolikih sadržaja koji su se odvijali kroz 3 dana, s time da je u subotu, 4. dan savjetovanja održan i dodatni fakultativni sadržaj za sve zainteresirane.
Skup je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatske gospodarske komore i Grada Makarske te uz sudjelovanje nekih od njih. Veliku podršku skupu pružila je čak 21 sponzorska tvrtka koja su kroz svoja izlaganja upotpunila stručni dio skupa. Organizatori skupa bili su UDRUGA UPRAVITELJ, turistička agencija Euro ASAP Tours d.o.o. te domaćin Stambeno gospodarstvo Makarska d.o.o.

Prvi dan savjetovanja otvoren je registracijom sudionika i podjelom materijala te je održana 127. Sjednica Upravnog odbora UDRUGE UPRAVITELJ, nakon čega je uslijedila večera i zajedničko druženje svih okupljenih.
Drugog dana, odnosno, prvog radnog dana, Savjetovanje je otvorio predsjednik Udruge Upravitelj g. Joško Šupe. Skupu se obratila gđa Tanja Tolj Jelavić, direktorica Stambenog gospodarstva Makarska u svojstvu domaćina te svima poželjela dobrodošlicu i ugodan boravak. Prisutnima se obratio i Gradonačelnik Grada Makarske g. Zoran Paunović koji je uz dobrodošlicu sudionicima poželio ugodan radni dio. Kako je klapa zaštitni znak svakog dalmatinskog grada tako je klapa Srdela napravila prigodan glazbeni uvod za sve okupljene, nakon čega je započeo radni dio Savjetovanja.

Predavači su, u radnom dijelu savjetovanja, u svojim izlaganjima iznijeli najaktualnije teme iz upraviteljske prakse. Gđa Katija Jaram iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine predstavila je temu vezanu uz novi poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada i predstavljanje novih prihvatljivih aktivnosti (troškova) u okviru poziva 2022. U prvom djelu Savjetovanja predstavljene su i dvije vrlo aktualne teme koje obilježavaju cijelu 2022. godinu: obveze upravitelja prema novoj Uredbi o uredskom poslovanju te sve o uvođenju eura u kontekstu upraviteljske djelatnosti, nakon čega je uslijedila pauza.

U nastavku prvog radnog dana okupljene su zaintrigirale teme o bazi podataka o građevinama i njenoj važnosti koju je predstavio prof. Josip Atalić, izvanredni profesor na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. O međuvlasničkom ugovoru kao izvoru prava za sklapanje ugovora govorio je prof.dr.sc. Hrvoje Kačer, redoviti profesor u trajnom zvanju na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Vrlo zanimljivo predavanje na temu regionalnih iskustva o tome kako izgleda moderan zakon o upravljanju i održavanju stambenih zgrada i njegova primjena donijeli su kolege iz Udruženja “Inicijativa za kvalitetnije stanovanje” iz susjedne nam Republike Srbije.
Tog istog dana održana je pravna panel diskusija koja je bila pun pogodak i dvorana se ispunila do posljednjeg mjesta. Sudjelovali su panelisti: Andrea Markešić, dipl. iur., GSKG d.o.o.; Vedran Vukobrat, dipl. iur., LIBUSOFT CICOM d.o.o.; Toni Šoljan, dipl. iur, Tehnoplast d.o.o.; Brankica Dejanović, dipl. iur, Inkasator d.o.o. i prof. dr. sc. Hrvoje Kačer, redoviti profesor u trajnom zvanju na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Osim toga, u programu prvog radnog dana se našla i bonus radionica „Sve što ste htjeli znati o novoj Uredbi o uredskom poslovanju i „uvođenju eura, a niste se usudili pitati“.

O svim dojmovima nakon prvog radnog dana moglo se raspravljati na ugodnom druženju u sklopu zajedničke večere.

Drugog radnog dana sudionici su imali prilike saznati sve na temu najmoprimaca kao obveznika plaćanja pričuve te komunikacijskog uređaja za daljinski nadzor rada dizala. Veliko zanimanje izazvala su i dva panela: tehnički i PR panel. Sudionici tehničkog panela: Joško Šupe, dipl. ing, Biro stan-upravljanje Šibenik; Domagoj Šešok, mag. ing., GSKG d.o.o.; Tomislav Štimac, ing. građ, Rijeka stan d.o.o.; Dražen Pomper, ing. inf., Monel d.o.o. i Mladen Ilijević, dipl.ing.arh., FZOEU, raspravljali su na temu izazova koje donosi novi Javni poziv za energetsku obnovu te su sudionici dobili konkretne upute vezano za samu prijavu. Govorilo se o problematici vezano oko malih kućanskih popravaka i nedostka majstora, o koristi i štetnosti antena na krovu stambenih zgrada te o mogućnostima koje pruža tehnologija u radu upravitelja.

Kroz PR panel se, s druge strane, osvrnulo na problem stvaranja kvalitetne komunikacije i prikaz strateške komunikacije u teoriji, a kroz kratku studiju slučaja iznio se i problem komunikacije i nerazumijevanje Zakona o vlasništvu. U PR panelu sudjelovali su: Andreja Barberić, mag. rel. int., Inkasator Karlovac d.o.o., Dražen Pomper, ing. inf., Monel d.o.o., Jasmina Džanović, Zgradonačelnik.hr i Ana Leko Vučković, Zgradonačelnik.hr.

Program je oba radna dana bio dodatno obogaćen brojnim zanimljivim predavanjima sponzora, tako da stručnih tema nije nedostajalo.

Na kraju drugog radnog dana uslijedilo je službeno zatvaranje Savjetovanja i završna riječ, a potom zajednički ručak i slobodno vrijeme.

Svi zainteresirani mogli su se pridružiti fakultativnim druženjima, uključujući izlet na Biokovo uz obilazak veličanstvenog Sky walka koji oduzima dah i Foto safari deltom Neretve koji je bio organiziran u subotu, 14.5.2022. Na Foto safariju je organiziran i prvi Maraton upraviteljskih lađa na kojem je zaključeno da je V.A.R. izuzetno bitan jer se inače ne bi znao pobjednik.